Допоміжна гальмова система КрАЗ-5233НЕ

Дросельного типу, компресійна з пневматичним приводом, призначена для зменшення енергонавантаження гальмових механізмів робочої гальмової системи. При її використанні гальмування автомобіля проводиться непрацюючим двигуном (коли подача палива вимкнена) за рахунок підвищення протитиску у випускному тракті двигуна.

Установлена в системі випуску відпрацьованих газів і складається з чавунного корпуса із заслінкою, яка вільно обертається в підшипниках. Заслінка сполучена з вилкою штока циліндра включення допоміжної гальмової системи.

Управління здійснюється педаллю 14 (рисунок 2). При натисненні на педаль відкривається пневмоклапан 8 (рисунок 7), і повітря поступає в силовий циліндр 4 зупинки двигуна і в циліндр включення допоміжної гальмової системи. Зв'язок між силовим циліндром зупинки двигуна і циліндром включення допоміжної гальмової системи виконаний так, що при натисненні на педаль спочатку вимикається подача палива, а потім закривається гальмова заслінка. При відпущеній педалі спочатку відкривається заслінка, а потім включається подача палива.