Зовнішня світлова сигналізація КрАЗ-5233НЕ

Передні ліхтарі типу ПФ-133АБ, герметичні, з двома лампами номінальною потужністю 5 і 21 Вт і двобарвним розсіювачем. Лампи 5 Вт служать для позначення габариту автомобіля і світла (білий колір) стоянки, а лампи 21 Вт – для сигналізації повороту (оранжевий колір).

Крім того, на крилах автомобіля встановлені бічні покажчики повороту УП- 101-В з лампами номінальною потужністю 5 Вт.

Задні ліхтарі типу ФП-133АБ, герметичні, з лампами номінальною потужністю 5 і 21 Вт. Одна лампа на 5 Вт служить для позначення габариту автомобіля і світла стоянки. Лампи 21 Вт під червоним розсіювачем спалахують при гальмуванні, а під оранжевим – у момент подачі сигналу повороту.

Позаду автомобіля встановлені ліхтарі заднього ходу і протитуманний ліхтар (2462.3716).

Номерний знак освітлюється окремим ліхтарем ФП-134Б.

Сигналізація повороту. У системі покажчиків повороту автомобіля встановлено реле-переривник PC493 (контактно-транзисторного типу), призначене для отримання переривистого світлового сигналу як при повороті, так і в режимі аварійної сигналізації при одночасному увімкненні всіх покажчиків повороту.

У режимі сигналізації повороту здійснюється роздільний контроль за справністю ламп автомобіля і причепа. При справних сигнальних лампах покажчиків повороту автомобіля і причепа ліхтарі контрольних ламп на панелі приладів повинні синхронно миготіти з сигнальними.

У режимі аварійної сигналізації контроль за справністю ламп не здійснюється.

Сигналізація гальмування вмикається при спрацьовуванні робочих гальм. При цьому замикаються контакти пневматичного вимикача 2802.3829 і через проміжне реле 11.3747 вмикається ланцюг ламп сигналів гальмування в задніх ліхтарях (ліхтарі спалахують червоним кольором).

Система аварійної сигналізації. Для попередження водіїв інших транспортних засобів про підвищену небезпеку, пов'язану з повільним рухом несправного автомобіля або при аварійній зупинці на трасі, автомобіль обладнаний аварійною сигналізацією.

При увімкненні аварійної сигналізації одночасно спалахують переривистим світлом всі лампи правих і лівих покажчиків повороту в передніх ліхтарях, бічних повторювачах і задніх ліхтарях автомобіля (задніх ліхтарях причепа), а також контрольна лампа в ручці вмикача аварійної сигналізації.

Сигналізація буксирування причепа. На даху кабіни встановлюється пізнавальний знак автопоїзда, що складається з трьох ліхтарів оранжевого кольору.

При експлуатації автомобіля з причепом ліхтарі повинні бути включені постійно. При увімкненні ліхтарів клавішею спалахує контрольна лампа на панелі приладів.