Інструмент і приладдя КрАЗ-5233НЕ

Перелік інструменту і приладдя наведений у відомості ЗІП, що докладається до кожного автомобіля.

Домкрат гідравлічний. Призначений для підйому (вивішування) передніх і задніх осей автомобіля при зміні коліс і інших роботах, що проводяться в дорожніх умовах.

Будова домкрата показана на рисунку 67.

Домкрат гідравлічний КрАЗ-5233НЕ

Рисунок 67 – Домкрат гідравлічний:

1-циліндр нагнітального плунжера; 2-важіль нагнітального плунжера; 3-ручка домкрата; 4-кришка; 5-гвинт; 6-корпус; 7-циліндр робочий; 8-плунжер робочий; 9-пробка заливного отвору; 10, 12, 13-кулька-клапан; 11-основа; 14-шток замковий

Характеристика домкрата

Вантажність, Н (кгс) 120000 (12000)
Висота підйому вантажу (хід робочого плунжера), мм 165
Висота домкрата, мм
з вкрученим гвинтом
243±5

з викрученим гвинтом 323 min
Маса домкрата, кг 10,3

Підйом вантажу проводиться при завернутому штоку 14, хитанням важеля 2. При цьому олива з резервуара нагнітається в робочий циліндр під плунжер 8, переміщаючи його вгору разом із вантажем. Як подовжувач до важеля слід застосовувати спеціальний вороток, що входить у комплект приладдя автомобіля.

Для забезпечення плавного опускання вантажу необхідно запірний шток 14 поволі відвернути на 2-3 обороти. При цьому олива під дією вантажу перетікає з робочого циліндра в резервуар, і робочий плунжер опускається.

Перед початком користування домкратом необхідно перевірити рівень оливи і при необхідності долити до краю заливного отвору в корпусі. Оливу слід долити при відвернутому запірному штоку 14 і опущеному повністю важелі 2 нагнітального плунжера. Після доливки оливи замковий шток завернути.

При неповному опусканні робочого плунжера (заповітрюванні) відкрити заливний отвір, витягнувши пробку, опустити плунжер, закрити заливний отвір пробкою.

Домкрат встановлюється в інструментальному ящику.

Вогнегасник. В кабіні автомобіля встановлюється вогнегасник. Правила експлуатації, зберігання, гарантії виготовлювача і технічне обслуговування вказані в паспорті, що входить у комплект постачання вогнегасника.