Користування системою регулювання тиску повітря в шинах КрАЗ-5233НЕ

Тиск в шинах і швидкість руху по видах доріг приведені в таблиці 5. Рух автомобіля по дорогах з твердим покриттям і грунтових укочених дорогах, повинен відбуватися при закритих колісних кранах.

Для подолання важких ділянок заболоченої місцевості, сніжної цілини і сипких пісків допускається короткочасне зниження тиску в шинах до величини, що забезпечує якнайкращу прохідність автомобіля на даній ділянці, згідно таблиці 5. При цьому колісні крани повинні бути відкриті, а швидкість руху не повинна перевищувати вказану в таблиці.

Після подолання важких ділянок шляху зупинити автомобіль (якщо дозволяє обстановка) або обмежити швидкість руху до мінімальної, і довести тиск повітря в шинах до норми.

Допустимий тиск в шинах залежно від дорожніх умов

Таблиця 5

Види доріг

Допустимий тиск в шинах, МПа (кгс/см2)

Максимальна швидкість, км/ч

Максимальний пробіг протягом гарантійного терміну служби

шин, км

З твердим покриттям і грунтовим укоченим дорогам

5,5

85

-

Розбиті грунтові і засніжені дороги

4,0-5,5

60

-

Важкі ділянки заболоченої місцевості, сніжної цілини і сипких пісків

до 1,5

30

1000

Тиск повітря в шинах визначається по манометру на панелі приладів при нейтральному положенні рукоятки 13 (див.рисунок 5) крана управління тиском і відкритих колісних кранах. Для збільшення тиску в шинах рукоятку крана управління встановити в крайнє переднє положення («Впускання»), а для зниження тиску – в заднє положення («Випуск»). Досягши потрібного тиску рукоятку крана встановити в нейтральне положення.

Пам’ятайте! Накачування шин більше 5,5 МПа може привести до розбортування колеса і пошкодженню шин.

Забороняється переводити рукоятку крана управління тиском в положення

«Накачування» при закритих колісних кранах щоб уникнути пошкодження манометра.

Для поліпшення плавності ходу автомобіля при перевезенні людей і вантажів масою не більше 3200 кг по всіх видах доріг допускається зниження тиску повітря в шинах до 0,4 МПа (4 кгс/см2).